Διακοπή Καπνίσματος

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα.

Ο Δρ Θελερίτης έχει εκπαιδευθεί στο ειδικό πρόγραμμα «Setting Up and Running Smoking Cessation Clinics» σε όλες τις μεθόδους που είναι αποτελεσματικές για τη διακοπή του καπνίσματος.

Στην Ελλάδα σχεδόν 1 στους 2 καπνίζει κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος. Για πολλούς ανθρώπους το να διακόψουν το κάπνισμα μπορεί να είναι σωτήριο για τη ζωή τους. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι καπνίζουν λόγω της νικοτίνης που είναι ιδιαίτερα εθιστική. Για αυτό το λόγο πάνω από τους μισούς καπνιστές χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια για το διακόψουν.

Δυσάρεστα επακόλουθα του καπνίσματος:

  • 4,9 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο φαίνεται να αποδίδονται παγκοσμίως στο κάπνισμα.
  • Ένας καπνιστής κατά μέσο όρο θα ζήσει 10 χρόνια λιγότερο από ένα μη καπνιστή.
  • Ένας καπνιστής θα έχει κατά μέσο όρο 12 χρόνια λιγότερα στα οποία θα είναι υγιής σε σχέση με ένα μη καπνιστή.
  • Δυσάρεστα είναι τα επακόλουθα για τα έμβρυα που κυοφορούν γυναίκες που καπνίζουν αλλά και διαταραχές μάθησης και συμπεριφοράς αναφέρονται για όσα παιδιά γεννιούνται από γυναίκες που καπνίζουν.

Γιατί οι άνθρωποι καπνίζουν;

Συνηθέστερα το κάπνισμα γίνεται συνήθεια και το άναμμα τσιγάρου γίνεται πολλές φορές χωρίς να σκεφτεί το άτομο.

Οι καπνιστές αναμένουν την ευχαρίστηση από το κάπνισμα του τσιγάρου ή νιώθουν πως έχουν ανάγκη να καπνίσουν (νοιώθουν ότι κάτι στερούνται) μετά από μία περίοδο που δεν καπνίζουν. Πιστεύουν πως το να καπνίζουν μπορεί να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό όπως το να μειώσουν το stress (κάτι που είναι απόλυτα λανθασμένο ίσα ίσα που η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε μείωση του stress), ή τους βοηθά στο να κρατήσουν το βάρος τους χαμηλά ή τους βοηθά στη συγκέντρωσή τους.

page2-1Τι θετικές αλλαγές μπορεί να αναμένει κανείς από τη διακοπή του καπνίσματος:

  • Μείωση στον καρδιακό ρυθμό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.
  • Μείωση στην έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης.
  • Μείωση στον ιδιοπαθή τρόμο που μπορεί να εμφανίζεται στα άνω άκρα.

Η ψυχολογική υποστήριξη σίγουρα βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.

Μάθετε για τις διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες που προτείνονται:

  • Θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.
    Μάθετε τα υπέρ και τα κατά της κάθε μορφής (τσίχλα, σπρέι κλπ.), μάθετε πως μπορείτε να συνδυάσετε τις διάφορες μορφές που διατίθενται στην αγορά για καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Το βουπρόπιο.
    Eίναι μία αντικαταθλιπτική ουσία – εκλεκτικός αναστολέας της νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης - που χρησιμοποιείται με επιτυχία για τη διακοπή καπνίσματος. Για καλύτερα αποτελέσματα το βουπρόπιο μπορεί να συνδυαστεί με θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Σημαντικό είναι πως η αύξηση του βάρους που παρατηρείται σε ανθρώπους που διακόπτουν το κάπνισμα ήταν μειωμένη σε όσους λαμβάνουν το φάρμακο.
  • Η βαρενικλίνη.
    Eίναι ένα καινούργιο φάρμακο που είναι διπλός αγωνιστής και ανταγωνιστής των υποδοχέων νικοτίνης και φαίνεται να μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη του ατόμου για κάπνισμα. Δηλαδή ακόμα και όταν το άτομο καπνίσει δεν αντλεί την ευχαρίστηση που αντλούσε στο παρελθόν.

Μάθετε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί να βοηθήσει;

Μάθετε για την ύπνωση και το βελονισμό. Μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος;

Μπορεί το γρήγορο κάπνισμα πολλών τσιγάρων να βοηθήσει κάποιον στη διακοπή του;

Μάθετε για το snuff (το εναλλακτικό τσιγάρο) που κυκλοφορεί στις σκανδιναβικές χώρες και στις ΗΠΑ. Είναι ασφαλές;

Πώς να αντιμετωπίσετε το γεγονός πως κάνατε κάποιο τσιγάρο ενώ είχατε αποφασίσει να το διακόψετε; Τί θα πρέπει να κάνετε προκειμένου να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στη διακοπή του τσιγάρου; Τί θα είναι καλό να αποφεύγετε;

Καλέστε στο 210 7222279 για να σας βοηθήσουμε. Κάντε μία θετική αλλαγή στη ζωή σας σήμερα.

Σύνδεσμοι και Δημοσιεύσεις

Επικοινωνία

fb-full

20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δρ. Θελερίτης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" αναφέρεται στις διαταραχές ύπνου και την αϋπνία.

11 Φεβρουαρίου 2010

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία (ή όπως προτείνει ο Χρούσος είναι η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού).

Διαβάστε το άρθρο εδώ

19 Ιανουαρίου 2010

Αποσπάσματα από ομιλία του Δρ. Θελερίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 19 Ιανουαρίου 2010 με θέμα το stress και την κατάθλιψη.

14 Ιανουαρίου 2009

Ο Δρ. Θελερίτης απαντά στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" για τις αιτίες που δημιουργούν κατάθλιψη, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής της.