Δρ. Χρήστος Θελερίτης

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία. Ο υποθάλαμος, υπόφυση, και τα επινεφρίδια συγκροτούν τον άξονα που είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση της κορτιζόλης που προετοιμάζει το σώμα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Η επίδραση της κορτιζόλης και άλλων ορμονών όπως η επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη στο σώμα είναι γενικευμένη, έτσι οι αισθήσεις μας γίνονται οξύτερες, οι μύες συσπώνται, η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, και η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη. Αυτές οι μεταβολές προετοιμάζουν τον άνθρωπο να πολεμήσει (fight) ή να φύγει (flee) προκειμένου να αποφύγει κάποιο κίνδυνο.

Το «καλό» stress που έχει βραχεία διάρκεια μας βοηθά να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία παρουσιάζονται στη καθημερινή ζωή και από την άλλη το «κακό» υπερβολικό stress καταβάλλει την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε στις καινούργιες συνθήκες της ζωής και συσχετίζεται με έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις και κατάθλιψη και ποικίλα σωματικά νοσήματα. Η κατάθλιψη συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα στεναχώριας, δυστυχίας, απελπισίας, αβοηθητότητας, ανασφάλειας αλλά και από αδυναμία του ατόμου άντλησης ικανοποίησης, ευχαρίστησης από καταστάσεις που συνήθως προσέφεραν ευχαρίστηση στο παρελθόν. Η φυσική άσκηση, η υγιεινή (μεσογειακή) διατροφή, ο υποστηρικτικός κοινωνικός περίγυρος, η πνευματική ζωή, τεχνικές χαλάρωσης, η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία μπορεί να μας προφυλάξουν σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες του κακού stress, από το άγχος και τη κατάθλιψη.

Σύνδεσμοι και Δημοσιεύσεις

Επικοινωνία

fb-full

20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δρ. Θελερίτης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" αναφέρεται στις διαταραχές ύπνου και την αϋπνία.

11 Φεβρουαρίου 2010

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία (ή όπως προτείνει ο Χρούσος είναι η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού).

Διαβάστε το άρθρο εδώ

19 Ιανουαρίου 2010

Αποσπάσματα από ομιλία του Δρ. Θελερίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 19 Ιανουαρίου 2010 με θέμα το stress και την κατάθλιψη.

14 Ιανουαρίου 2009

Ο Δρ. Θελερίτης απαντά στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" για τις αιτίες που δημιουργούν κατάθλιψη, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής της.