Διαταραχές Υπνου - Αυπνία

Διαταραχές Ύπνου

Ενημερωθείτε σωστά για προβλήματα στον ύπνο που μπορεί να σας απασχολούν είτε πρόκειται για αυπνία, είτε για υπερβολική υπνηλία (π.χ. ναρκοληψία), είτε για άλλου τύπου διαταραχές (υπνικοί τρόμοι, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, υπνοβασία, εφιάλτες κλπ.) αλλά και διαταραχών αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου (σύνδρομο υπνικής άπνοιας). Ενημερωθείτε σωστά για τις ενδεικνυόμενες φαρμακευτικές και ψυχοθεραπευτικές – συμπεριφορικές μεθόδους βελτίωσης του ύπνου.

Αϋπνία

Το να ξεπεράσεις κανείς τα προβλήματα της αυπνίας δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει πρώτα να διερευνηθεί αν για την αυπνία ενοχοποιείται κάποια σωματική νόσος (νόσος του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού κλπ.) ή κάποια ψυχολογική επιβάρυνση που μπορεί να έχει ο/η ασθενής την συγκεκριμένη περίοδο (έντονο stress, αγχώδεις εκδηλώσεις, καταθλιπτικές εκδηλώσεις κλπ.). Είναι επίσης δυνατόν κάποια φαρμακοθεραπεία που λαμβάνουμε να διαταράξει τον ύπνο μας.

Βέβαια αυπνία μπορεί να προκαλέσουν και άλλοι παράγοντες πέρα από μία στρεσσογόνα κατάσταση όπως:

  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες και πεποιθήσεις που αφορούν στο θέμα του ύπνου (π.χ. πρέπει οπωσδήποτε να κοιμάμαι 10 ώρες κάθε βράδυ γιατί αλλιώς θα πάθω κάτι δυσάρεστο). Μία τέτοια σκέψη έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει υπερβολική πίεση για ύπνο με συχνά αντίθετα αποτελέσματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT) μπορεί να βοηθήσει τροποποιώντας αυτές τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που μπορεί να μας ταλαιπωρούν και να μην μας αφήνουν να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.
  • Μπορεί ο τρόπος που «προγραμματίζουμε» τον ύπνο μας να μην είναι ο κατάλληλος. Μάθετε τι θα πρέπει να επιδιώκετε για το δωμάτιο που κοιμάσθε - πως πρέπει να είναι αυτό - γιατί πρέπει να μην σας προκαλεί ένταση αλλά αντίθετα να σας χαλαρώνει. Μάθετε τι πρέπει να αποφεύγετε πριν να κοιμηθείτε, γιατί οι δραστηριότητες που προκαλούν ένταση μπορεί να διαταράσσουν τη φυσιολογική αρχιτεκτονική του ύπνου.
  • Πότε θα πρέπει να προγραμματίζεται η τακτική σωματική άσκηση σε ότι αφορά στον ύπνο. Μάθετε πότε η άσκηση μπορεί να μας φέρει υπερένταση και να μην μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Μάθετε επιπλέον πως η έλλειψη σωματικής άσκησης, και η αύξηση του βάρους μπορεί να επιδεινώσουν τον ύπνο μας.

      Ιατρική Νου-Σώματος, Διαταραχές ΎπνουΑφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε:

      • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε;
      • Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τον ύπνο σας;
      • Νομίζετε πως ο ύπνος σας είναι κακής ποιότητας (ξυπνάτε και νιώθετε κουρασμένος/η)΄
      • Υποφέρετε από ένα συνδυασμό των παραπάνω ερωτημάτων;
      • Μήπως ανησυχείτε πολύ την ώρα του ύπνου;
      • Μήπως προσπαθείτε υπερβολικά να κοιμηθείτε;
      • Μήπως καπνίζετε ή πίνετε πολύ καφέ κοντά στην ώρα του ύπνου;
      • Μήπως το ωράριο του ύπνου είναι άτακτο;

      Μάθετε πώς να έχετε καλύτερο ύπνο με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά σας.

      Μάθετε πως τα υπναγωγά φάρμακα μπορεί να μην μας βοηθούν πάντοτε αποτελεσματικά στην επίτευξη ενός καλού ύπνου.

      Μάθετε ποια φυτικά σκευάσματα ή συμπληρώματα μπορούν να μας βοηθήσουν.

      Μάθετε πως τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν στην επίτευξη ενός καλού ύπνου. Διατηρήστε ένα ημερολόγιο ύπνου – δείτε πως αυτό σας βοηθάει να τροποποιήσετε συμπεριφορές που που έχουν αρνητική επίδραση στον ύπνο σας.

      Καλέστε στο 210 7222279 για να σας βοηθήσουμε. Κάντε μία θετική αλλαγή στη ζωή σας σήμερα.

      Σύνδεσμοι και Δημοσιεύσεις

      Επικοινωνία

      fb-full

      20 Φεβρουαρίου 2010

      Ο Δρ. Θελερίτης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" αναφέρεται στις διαταραχές ύπνου και την αϋπνία.

      11 Φεβρουαρίου 2010

      Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία (ή όπως προτείνει ο Χρούσος είναι η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού).

      Διαβάστε το άρθρο εδώ

      19 Ιανουαρίου 2010

      Αποσπάσματα από ομιλία του Δρ. Θελερίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 19 Ιανουαρίου 2010 με θέμα το stress και την κατάθλιψη.

      14 Ιανουαρίου 2009

      Ο Δρ. Θελερίτης απαντά στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" για τις αιτίες που δημιουργούν κατάθλιψη, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής της.